Mukaan Verkostoon

Verkosto on luterilainen seurakuntayhteisö, jonka toiminta perustuu suurelta osin vapaaehtoiseen aktiivisuuteen. Jumala kutsuu meitä rakentamaan valtakuntaansa rakkauden tekojen kautta. Tämän perusteella aivan jokaiselle löytyy oma paikka. Tämän Jumalan valtakunnan ”haarakonttorina” tarjoamme sinulle paikkaa etsiä ja toteuttaa erilaisten tehtävien kautta omaa kutsumustasi.

Pyhän Hengen strategia on selkeä. Seurakunnan tehtävä on ruokkia seurakuntalaisia hengellisesti, mutta myös toimia siten, että evankeliumi leviää ja uudet ihmiset saavat löytää Jeesuksen yhteyteen ja kasvaa opetuslapsina. Tämän perusteella Verkostossa on oikeus myös levätä, oppia ja rakentua.

Elämä Pyhässä Hengessä on kuitenkin sitä, että

 1. Jeesus kutsuu luokseen… Tulkaa minun luokseni kaikki
 2. Jeesus lähettää … Menkää ja tehkää

Kristityn elämä on tässä kierrossa olemista. Saa tulla ja olla ja saa lähteä. Saamme myös palata jälleen lepäämään ja odottamaan uutta kutsua.

Tervetuloa mukaan!

Tule rohkeasti messun infopöydän luo juttelemaan ja kyselemään lisää tai ota yhteyttä info@verkosto.net.


Palvelutehtäviä Verkostolla

Jokaista messua toteuttamassa on n. 20-30 vapaaehtoista ja voit tulla osaksi tätä joukkoa. Kaikkeen saa opastusta ja sijaa on myös tehtävien kehittämiselle. Alla on kuvattu lähes kaikki tehtävät, joista voit löytää itsellesi sopivimman. Tilaa on myös uuden tekemiselle, joten tule juttelemaan ideoistasi.

Ehtoollisavustajat
Ehtoollisavustajat auttavat ehtoollisen jakamisessa messussa. Tehtävä on yksinkertainen ja siihen, kuten kaikkiin tehtäviin, saa opastuksen.

Keittoruokailu kirkolla ja ruoka-apu
Pyrimme kehittämään keittotarjoilua päiviin, joina on kaksi peräkkäistä messua. Oletko innostunut keittiöjutuista? Ruokailun järjestäminen on helppoa, koska pääsääntöisesti ruoka tulee lämmitettävänä keittovalmisteena. Messujen jälkeen jaamme avustusruokaa ja jakamisessa on aina tarpeen käsipari tai kaksi.

Kysy multa -tiimi
Kysy multa -tiimi on kohtaamassa messun jälkeen uusia ihmisiä ja antamassa heille infoa Verkostosta. Annamme sinulle välineet käteen ja työntekijät ovat mukana infoamassa, kaikkea ei tarvitse tietää itse heti.

Lapsi- ja perhetyö
Pyhäkouluissa 3-13-vuotiaille lapsille opetetaan Raamattua, rukousta ja opetuslapsena elämistä. Mukaan tarvitaan opettajia, avustajia sekä henkilökohtaisia avustajia tukea tarvitseville lapsille. Tehtävään saa koulutuksen, tuen ja valmiit materiaalit. Alakouluikäisille on myös viikkotoimintaa, johon tarvitaan aikuisia ohjaajia. Mukaan voi tulla myös erilaisilla luovilla lahjoilla: opettamaan tanssia, tekemään näytelmiä, ompelemaan rooliasuja jne.

Messuavustajat
Verkoston pienryhmät hoitavat messujen kahvituksen, ehtoollispöydän kattamisen, kolehdin keräämisen ja siivouksen. He kaipaavat usein opastusta tehtäviin. Voisitko sinä toimia heidän ohjaajanaan? Opetamme sinulle kaikki käytännön asiat ja voit sen jälkeen olla ohjaamassa palvelutiimiä sunnuntaisin messussa.

Muusikot
Messun musiikista vastaa Verkosto Kollektiivi eli Verkoston muusikoista ja lauluntekijöistä koostuva ylistystiimi. Tule juttelemaan tiimiläisten kanssa, jos olet kiinnostunut olemaan mukana. Mikäli olet perinteisemmän musiikin harrastaja, voisi palvelupaikkasi löytyä Verkoston perinteisen messun yhteydestä.

Tekniikka
Messussa on ääniteknikko huolehtimassa, että musiikki ja puhe kuulostavat selkeiltä ja kuuluvat joka paikkaan. Projisoija pitää huolen, että laulujen sanat ja muut asiat messun aikana näkyvät valkokankaalla oikeaan aikaan. Messujen striimaamista someen kehitetään ja siihen kaivataan osaajia ja ideoijia.

Rukouspalvelu
Rukouspalvelijat rukoilevat pareittain ihmisten puolesta messun jälkeen. Haluaisitko sinä olla palvelemassa rukouksella muita verkostolaisia?

Tulkit
Sunnuntain klo 17 messu tulkataan englanniksi simultaanitulkkauksena. Tulkkaus on hyvä mahdollisuus palvella ja treenata samalla englantia.

Valokuvaus ja some
Meillä on aina tarve valokuville ja videomateriaalille, joilla saadaan välitettyä Verkoston tunnelmia ulospäin ja niiden tuottamiseen tarvitsemme mm. kuvaajia. Haluamme olla näkyvissä myös somessa, joten tulisitko postaamaan fiiliksiä ja tilanteita esimerkiksi Verkoston instagramiin tai facebookiin?


Pienryhmissä kasvamme hengellisesti

Suosittelemme, että jokaisella verkostolaisella olisi oma pienryhmä. Pienryhmän perustaminen on helppoa. Se voi aluksi muodostua vaikka vain sinusta ja ystävästäsi ja laajentua myöhemmin. Tässä vinkkejä pienryhmän perustamiseen ja vapaaehtoisena pienryhmän vetäjänä toimimiseen, sekä siitä mitä pienryhmissä käydään läpi.

1. Mikä on pienryhmä?

Verkostossa pienryhmiä on aikaisemmin kutsuttu soluiksi. Solun ajatushan on kasvaa ja jakaantua. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että jotkut pienryhmät muodostuvat vakiintuneiksi ryhmiksi. Osa ryhmistä taas pysyy toiminnassa tietyn elämänvaiheen ajan, kuten opiskeluajan, kotivanhemmuuden tai sinkkuvaiheen.

Joskus ryhmä saattaa kasvaa ja siitä muodostuu jopa kymmenien ihmisten pienyhteisö esim. jonkin kiinnostuksen aiheen ympärille. Pienryhmän ajatus voi kuitenkin toteutua myös harrastusryhmässä. Esimerkiksi innokkaat maastopyöräilijät voivat jakaa elämää ja kristityn kasvun kipupisteitä harrastuksensa parissa.

Oleellista on kuitenkin elämän jakaminen yhdessä sekä hengellinen kasvu. Hengellinen kasvu ja opetuslapsena eläminen tarvitsee ympärilleen turvallisen ympäristön ja ihmiset joiden kanssa on turvallista keskustella ja pohtia vaikeitakin asioita.

2. Miten pienryhmä perustetaan?

Jeesuksen sanoin: ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään”. Pienryhmä on minimissään kahden henkilön, mutta yleensä 5-7 hengen ryhmä. Jokaiselle on hyvä olla tilaa ja aikaa jakamiseen ryhmän kokoontumisessa.

Luovuus ja nykyteknologian hyödyntäminen on sallittua, vaikka aina ei olisi mahdollista tavata kasvokkain. Kokoontumisen voi järjestää vaikka kahvilassa, kävelylenkillä tai videopuhelun välityksellä. Pienryhmä on aina osa seurakuntaa, tässä tapauksessa Verkostoa.

3. Kuka voi vetää pienryhmää?

Edellytämme pienryhmäohjaajilta sitoutumista 30 askelta Verkostoon -materiaalin läpikäymiseen ja mentorointisuhteeseen:

 • Kokemusta siitä, että kykenet käymään 30 askeleen ohjelman läpi ryhmäsi kanssa
 • Kokemusta siitä, että Verkosto on sinun hengellinen kotisi
 • Valmiutta lähteä käymään Hengellistä kasvupolkua läpi ryhmäsi kanssa
 • Sitoutumista tehtävään
 • Kypsyyttä antaa toisille tilaa
 • Suostumista yhteiselle tielle ja hengelliseen kasvuun toisten kanssa
 • Ymmärrystä siitä, että pienryhmätoiminta ei ole ”rakettitiedettä”

4. Kokoontumisen rakenne

Ryhmätilanteen sopiva kesto on noin 2 tuntia. Kokoontumista on hyvä jakaa pienempiin osiin vaikkapa seuraavasti:

 • Alussa pieni tarjoilu nyyttäriperiatteella on hyvä jäänmurtaja. Tarjoilujen lomassa on hyvä vaihtaa tärkeimmät kuulumiset (30 min)
 • Rukoillaan ja jos mahdollista ylistetään yhdessä (15min)
 • Käydään yhdessä läpi kokoontumiskerran materiaalia. Jokainen saa halutessaan jakaa aiheesta ajatuksia ja keskustellaan niiden pohjalta (60 min)
 • Lopussa rukoillaan lyhyesti jokaisen puolesta ja yhdessä rukoillaan Herran siunaus.

Ajan myötä ryhmätilanteeseen muodostuu oma rakenne, jonka mukaan on hyvä elää, kunhan se sisältää elämämme tarinoita, rukousta, aihepiirin käsittelyä ja sen nostamien asioiden jakamista.

5. Elämän jakaminen pienryhmissä

Saatamme miettiä, että mitä muut ajattelevat jos he tietäisivät millainen oikeasti olen. Kun tutustumme toisen ihmisen ”epätäydellisyyteen” huomaamme ystävyytemme syventyvän. Kohdatessamme meidän ei tarvitse puhua säästä tai muusta pintapuolisesta ”small talk” -aiheesta vaan voimme mennä heti syvälle. Tarvitsemme tällaista oikeaa puhetta ja syvyyttä. Jo tästä ymmärrämme myös, että ryhmäläisten asiat ovat ryhmän välisiä, eivät yleiseen jakoon tarkoitettuja.

6. Mitä ryhmissä käydään läpi

Verkoston pienryhmien käytössä on Hengellinen kasvupolku -materiaali, sekä pienryhmämateriaaleja erilaisista teemoista. Hengellisen kasvupolun aihepiirit jakautuvat neljään kategoriaan: Jumala-suhde, sisäinen kasvu, ihmissuhteet ja seurakunta. Jokaisesta kasvupolun kohdasta löytyy käsiteltävää vähintään kolmelle kokoontumiskerralle.

Samalla nämä aihepiirit syventävät niitä aiheita, mitä on jo käsitelty 30 askeleen materiaalissa. Jokainen ryhmänohjaaja saa opastuksen kasvupolun läpikäymiseen joko henkilökohtaisesti tai yhteisessä koulutuksessa.

7. Käytännön ohjeita

 • Viettäkää yhdessä ryhmän kanssa myös muuta vapaa-aikaa
 • Osallistukaa yhdessä Verkoston messuun ainakin kerran kaudessa, ryhmällä on palveluvuoro messussa
 • Pidä ryhmäsi tiedot Verkoston rekisterissä ajan tasalla
 • Osallistukaa joskus sovitusti esim. Love People -toimintaan
 • Etsikää aktiivisesti uusia jäseniä joukkoonne

Love People – lupa rakastaa

Verkoston tavoittava työ Love People keskittyy tapoihin, joilla voimme arjen keskellä ja luonnollisten kohtaamisten kautta rakastaa ihmisiä Jeesuksen omiksi.

 • Love People -tiimi Narinkkatorilla keskittyy kohtaamaan perjantaisin ihmisiä jakamalla kahvia, hieromalla hartioita jne. Pyrimme laajentamaan tätä työtä myös Munkkiniemen alueelle. Olisiko tässä tiimissä paikkasi?
 • Alfa-kurssi on osa Love People -työtä. Se on noin kymmenen tapaamisen kurssi, jossa käydään läpi kristinuskon perusasioita ja jossa saa keskustella ja kysellä pienryhmässä. Alfatiimi tarvitsee ihmisiä ryhmänohjaajiksi, keittiöön, luennoimaan, musiikkiin jne. Ilmoittaudu mukaan.
 • Love People lähettää. Teemme työtä lähetyskentillä antamalla 13,5% Verkoston tuloista lähetystyöhön. Tarvitsemme vapaaehtoisia vaate- ja tavaralahjoitusten keräämiseen ja lajitteluun, sekä mahdollisiin pieniin lähetysmatkoihin.