Pienryhmät

Kaipaatko syvempää yhteyttä toisiin ihmisiin? Kanssakulkijoita uskon tiellä? Omaa porukkaa isomman yhteisön keskellä? Ihmisiä joiden kanssa itkeä, nauraa ja rukoilla?

Osa pienryhmistä muodostuu jonkin yhdistävän asian tai harrastuksen ympärille. Ryhmissä pääsee tutustumaan paremmin toisiin ja syventämään ihmissuhteita, sekä kehittämään omaa ja yhteistä osaamista. Toinen muoto on solunakin tunnettu ryhmä, jossa pääset tutustumaan lähemmin toisiin verkostolaisiin, jakamaan yhdessä elämää ja kasvamaan uskossa. Nämä pienryhmät kokoontuvat kodeissa yleensä viikon tai kahden välein, ja tapaamiseen kuuluu alustus, keskustelua ja rukousta. Pienryhmiä johtavat tehtävään koulutetut verkostolaiset.

Jos haluat mukaan pienryhmään, voit katsoa listaa avoimista pienryhmistä, tulla juttelemaan messun jälkeen tai kysyä lisää alta löytyvällä lomakkeella. Uuden pienryhmän aloittaminenkaan ei ole vaikeaa. Verkostosta saat materiaalit pienryhmän kokoontumisten pohjaksi, sekä ohjausta ja mentorointia ryhmän vetämiseen.


Pienryhmiä yhdessä tekemiseen

Alfa-yhteisö
Alfa-yhteisö on tarkoitettu Alfa-kurssin käyneille, siellä palvelleille ja niille, jotka mahdollisesti haluaisivat palvella tulevissa Alfoissa. Alfa-yhteisön kokoontumisissa tärkeitä ovat yhteys osallistujien kesken, Jumalan ylistys, rukous ja puheenvuorot. Kokoontumisissa jaamme kokemuksia ja valmistaudumme yhdessä tuleviin Alfoihin.

Esirukous
Voit tulla Munkkiniemen kirkolle rukoilemaan yhdessä mm. Verkoston ja Munkkiniemen alueen puolesta perjantaiaamuisin tai sunnuntaisin ennen messua. Katso tarkemmat aikataulut tapahtumakalenterista.

Glow
Glow on nuorten aikuisten porukka, joka kokoontuu viettämään yhdessä iltaa Munkkiniemen kirkolle. Tarkoituksena on yksinkertaisesti nauttia yhdessäolosta ja etsiä, mitä on elää kristittyinä arjessa.

Hautomo (yrittäjät)
Kristittyjen yrittäjien ja yrittäjähenkisten mentoroiva ryhmä, jossa pohditaan myös yrittäjyyttä lähetyskenttänä.

Love People
Love People on pienryhmä, joka kohtaa ihmisiä Helsingin kaduilla Jumalan rakkaudella, kuunnellen, palvellen, rukoillen ja olemalla läsnä.

Miesten vertaistukiryhmä
Miesten ryhmä, jossa puhutaan elämän vaikeista asioista ja haasteista. Aiheina mm. seksuaalisuus, porno, riippuvuudet, ihmissuhteet, miehinen itsetunto. Ota yhteyttä ja kysy lisää: miehet@verkosto.net

Naiset
Haluamme olla rakentamassa naisten yhteyttä, kohtaamisia, avoimuutta, rinnalla kulkemista – ja mukavaa yhdessä tekemistä laidasta laitaan!

Opeyhteisö
Pienryhmä opettajille ja opeopiskelijoille. Kerran kuussa iltapalaa, verkostoitumista, keskusteluja ja rukousta Munkkiniemen kirkolla.

Perheyhteisö Taimi
Meillä on näky kasvaa perheinä yhdessä – vaikka koko elämän ajan, kulkea toinen toistemme rinnalla ja saada lapsillemme kristittyjä ystäviä. Taimi kasvaa lasten iän mukaan: Vuonna 2015 4-8 vuotiaille, vuonna 2016 5-9-vuotiaille jne. Näin siis yhteinen taival perheinä voi olla pitkä. Mielestämme tämä syntyy vain yhdessä ollen ja ajan kuluessa ja sitoutumalla toinen toisiimme. Taimi kokoontuu kerran kuussa Puistolan kirkolla. Väkeä mukana toiminnassa on noin 40.
Ota yhteyttä, Marko Iivarinen, marko.iivarinen@gmail.com tai p. 045 674 1374

Tanssi
Ryhmä kaikille tanssista ja kehollisesta ilmaisusta kiinnostuneille naisille ja miehille. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita. Kokoonnumme Munkkiniemen kirkolla kerran kuussa torstaisin. Jos tanssiminen on jo jonkinverran tuttua ja olisit kiinnostunut palvelemaan Verkostolla tanssien koreografiaa, kysy lisää Tuovilta tuoviraitio@gmail.com tai tule juttelemaan. Liity myös tanssiyhteisön facebook-ryhmään.

Tiede
Yhteisö, joka yhdessä pohtii uskon ja tieteen suhdetta ja tieteeseen liittyviä aihepiirejä.

Verkosto Kollektiivi (musiikki, ylistys)
Verkosto Kollektiivi on lauluntekijöistä ja muusikoista koostuva yhteisö, jossa pohditaan yhdessä muusikon sydäntä lähellä olevia asioita ja jonka osana toimii mm. tiimi joka johtaa ylistystä messuissa ja järjestää ylistysiltoja.

Verkosto Urheilee
Urheilu ja liikuntakavereiden löytämiseksi on Verkosto Urheilee -WhatsApp-ryhmä, jossa saa kysellä seuraa lenkille, frisbeetä heittämään, petankkia pelaamaan, kiipeilemään, uimaan, jumppaan, palloilemaan, tanssimaan, liikuntatapahtumiin jne. Pyydä liittämistä ryhmään sähköpostilla info@verkosto.net

Vertaistukiryhmä Tyhjä syli
Onko toiveissa lapsi, mutta syli on edelleen tyhjä? Tammikuussa alkava Tyhjä syli -ryhmä tarjoaa vertaistukea parisuhteessa oleville naisille, joilla on tahattoman lapsettomuuden kokemus. Ryhmässä keskustellaan tahattomaan lapsettomuuteen liittyvistä teemoista, kuten sen vaikutuksesta ihmissuhteisiin, omiin voimavaroihin ja hengelliseen elämään. 15.1 alkaen joka toinen tiistai klo 18-20, Munkkiniemen kirkolla, kellarin Kutomo-tilassa. Ryhmä on suljettu luottamuksellisuuden vuoksi. Ilmoittautumiset ja kyselyt Lauralle sähköpostilla: tyhjasyli@verkosto.net


Pienryhmiä uskossa kasvamiseen

Verkoston pienryhmillä on käytössään Spirit-yhteisöverkoston tarjoama Hengellinen kasvupolku, joka on pienryhmämateriaali, joka johdattaa kokonaisvaltaiseen uudistumiseen yhdessä toisten kanssa Raamatun äärellä. Lue lisää..

Solu alle kolmekymppisille naisille
Solumme kokoontuu Munkkiniemessä lähes viikottain. Jaamme yhdessä elämää teekupposen ääressä, opimme lisää Jumalasta ja vietämme aikaa rukouksessa. Lämpimästi tervetuloa!
Emma Levander, emma.levander@student.lamk.fi, 044 567 1766

Sekasolu n. 20-35-vuotiaille nuorille aikuisille.
Kokoonnutaan Helsingin keskustassa tiistai-iltaisin. Keskustellaan Raamatusta, uskosta ja elämästä ylipäätään. Osa meistä on jo työelämässä, osa opiskelee.
Tinja Halunen, tinja.halunen@gmail.com

Solut nuorille aikuisille Helsingissä torstaisin ja Espoossa lauantaisin
Kokoontumisissa käymme läpi erilaisia uskonelämään liittyviä teemoja ja tuemme toisiamme kuuntelemalla, rohkaisemalla ja rukoilemalla. Soluissa käydään läpi samaa materiaalia ja solun voi valita sopivimman ajan ja paikan mukaan.
Helsinki (Hakuninmaa): Ville Kuusjärvi, vkuusjarvi@me.com
Espoo (Leppävaara): Laura Jalkanen, laura.jalkanen@hotmail.com

Solu 30-45-vuotiaille naisille Helsingissä
Tervetuloa 30-45-vuotiaiden naisten soluun Pohjois-Helsinkiin/Espooseen (Lassila-Lintuvaara-Huopalahden kirkko). Kokoonnumme keskiviikkoisin klo 18. Monella meistä on pieniä lapsia, mutta olet tervetullut elämäntilanteestasi riippumatta. Luemme Raamattua, käytämme erilaisia solumateriaaleja ja rukoilemme yhdessä. Tärkeä osa kokoontumisiamme on myös kuulumisten vaihtaminen ja elämän jakaminen teekupposen äärellä.
Elina Haukijärvi, elinahan@gmail.com

Naisten solu Töölössä
Solumme on aikuisten naisten (7 henkilöä) pari kertaa kuukaudessa kokoontuva solu. Aika monta vuotta samalla porukalla, joitakin uusia on välillä käynyt katsomassa. Tervetuloa edelleen! Parin tunnin tapaamisen ajan käytämme arkisten asioiden vuorovaikutteiseen ja luottamukselliseen pohtimiseen ja viemiseen Herran haltuun. Vaihtelevalla innolla luemme Sanaa ja verkoston materiaaleja. Tarjoilujen osalla olemme pragmaattisia; usein vain lasillinen mehua tai teetä ja keksejä.
Paula Viertola, 61paula.viertola@gmail.com

Naisten solu Espoossa
Olemme työssäkäyvien naisten porukka ja kokoonnumme joka toinen keskiviikko akselilla Soukka-Olari-Espoon keskus-Leppävaara. Luemme Raamattua ja rukoilemme yhdessä. Tervetuloa tutustumaan!
Laura Seppä, laura.h.seppa@gmail.com


Mukaan pienryhmään

Tällä lomakkeella voit ilmoittautua mukaan, kysyä lisää pienyhteisöistä tai ilmaista halustasi perustaa yhteisö uuden asian ympärille.


Miten voi perustaa pienryhmän?

Suosittelemme, että jokaisella verkostolaisella olisi oma pienryhmä. Pienryhmän perustaminen on helppoa. Se voi aluksi muodostua vaikka vain sinusta ja ystävästäsi ja laajentua myöhemmin. Tässä vinkkejä pienryhmän perustamiseen ja vapaaehtoisena pienryhmän vetäjänä toimimiseen, sekä siitä mitä pienryhmissä käydään läpi.

1. Mikä on pienryhmä?

Verkostossa pienryhmiä on aikaisemmin kutsuttu soluiksi. Solun ajatushan on kasvaa ja jakaantua. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että jotkut pienryhmät muodostuvat vakiintuneiksi ryhmiksi. Osa ryhmistä taas pysyy toiminnassa tietyn elämänvaiheen ajan, kuten opiskeluajan, kotivanhemmuuden tai sinkkuvaiheen.

Joskus ryhmä saattaa kasvaa ja siitä muodostuu jopa kymmenien ihmisten pienyhteisö esim. jonkin kiinnostuksen aiheen ympärille. Pienryhmän ajatus voi kuitenkin toteutua myös harrastusryhmässä. Esimerkiksi innokkaat maastopyöräilijät voivat jakaa elämää ja kristityn kasvun kipupisteitä harrastuksensa parissa.

Oleellista on kuitenkin elämän jakaminen yhdessä sekä hengellinen kasvu. Hengellinen kasvu ja opetuslapsena eläminen tarvitsee ympärilleen turvallisen ympäristön ja ihmiset joiden kanssa on turvallista keskustella ja pohtia vaikeitakin asioita.

2. Miten pienryhmä perustetaan?

Jeesuksen sanoin: ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään”. Pienryhmä on minimissään kahden henkilön, mutta yleensä 5-7 hengen ryhmä. Jokaiselle on hyvä olla tilaa ja aikaa jakamiseen ryhmän kokoontumisessa.

Luovuus ja nykyteknologian hyödyntäminen on sallittua, vaikka aina ei olisi mahdollista tavata kasvokkain. Kokoontumisen voi järjestää vaikka kahvilassa, kävelylenkillä tai videopuhelun välityksellä. Pienryhmä on aina osa seurakuntaa, tässä tapauksessa Verkostoa.

3. Kuka voi vetää pienryhmää?

Edellytämme pienryhmäohjaajilta sitoutumista 30 askelta Verkostoon -materiaalin läpikäymiseen ja mentorointisuhteeseen:

 • Kokemusta siitä, että kykenet käymään 30 askeleen ohjelman läpi ryhmäsi kanssa
 • Kokemusta siitä, että Verkosto on sinun hengellinen kotisi
 • Valmiutta lähteä käymään Hengellistä kasvupolkua läpi ryhmäsi kanssa
 • Sitoutumista tehtävään
 • Kypsyyttä antaa toisille tilaa
 • Suostumista yhteiselle tielle ja hengelliseen kasvuun toisten kanssa
 • Ymmärrystä siitä, että pienryhmätoiminta ei ole ”rakettitiedettä”

4. Kokoontumisen rakenne

Ryhmätilanteen sopiva kesto on noin 2 tuntia. Kokoontumista on hyvä jakaa pienempiin osiin vaikkapa seuraavasti:

 • Alussa pieni tarjoilu nyyttäriperiatteella on hyvä jäänmurtaja. Tarjoilujen lomassa on hyvä vaihtaa tärkeimmät kuulumiset (30 min)
 • Rukoillaan ja jos mahdollista ylistetään yhdessä (15min)
 • Käydään yhdessä läpi kokoontumiskerran materiaalia. Jokainen saa halutessaan jakaa aiheesta ajatuksia ja keskustellaan niiden pohjalta (60 min)
 • Lopussa rukoillaan lyhyesti jokaisen puolesta ja yhdessä rukoillaan Herran siunaus.

Ajan myötä ryhmätilanteeseen muodostuu oma rakenne, jonka mukaan on hyvä elää, kunhan se sisältää elämämme tarinoita, rukousta, aihepiirin käsittelyä ja sen nostamien asioiden jakamista.

5. Elämän jakaminen pienryhmissä

Saatamme miettiä, että mitä muut ajattelevat jos he tietäisivät millainen oikeasti olen. Kun tutustumme toisen ihmisen ”epätäydellisyyteen” huomaamme ystävyytemme syventyvän. Kohdatessamme meidän ei tarvitse puhua säästä tai muusta pintapuolisesta ”small talk” -aiheesta vaan voimme mennä heti syvälle. Tarvitsemme tällaista oikeaa puhetta ja syvyyttä. Jo tästä ymmärrämme myös, että ryhmäläisten asiat ovat ryhmän välisiä, eivät yleiseen jakoon tarkoitettuja.

6. Mitä ryhmissä käydään läpi

Verkoston pienryhmien käytössä on Hengellinen kasvupolku -materiaali, sekä pienryhmämateriaaleja erilaisista teemoista. Hengellisen kasvupolun aihepiirit jakautuvat neljään kategoriaan: Jumala-suhde, sisäinen kasvu, ihmissuhteet ja seurakunta. Jokaisesta kasvupolun kohdasta löytyy käsiteltävää vähintään kolmelle kokoontumiskerralle.

Samalla nämä aihepiirit syventävät niitä aiheita, mitä on jo käsitelty 30 askeleen materiaalissa. Jokainen ryhmänohjaaja saa opastuksen kasvupolun läpikäymiseen joko henkilökohtaisesti tai yhteisessä koulutuksessa.

7. Käytännön ohjeita

 • Viettäkää yhdessä ryhmän kanssa myös muuta vapaa-aikaa
 • Osallistukaa yhdessä Verkoston messuun ainakin kerran kaudessa, ryhmällä on palveluvuoro messussa
 • Pidä ryhmäsi tiedot Verkoston rekisterissä ajan tasalla
 • Osallistukaa joskus sovitusti esim. Love People -toimintaan
 • Etsikää aktiivisesti uusia jäseniä joukkoonne